Predsednik Rotari Internacionala posetio Petnicu

Podeli:

Tokom boravka u Srbiji, jednoj od prvih zemalja koju obilazi kao novoizabrani prvi čovek Rotari Internacionala, Jan Rajzli, predsednik jedne od najvećih svetskih nevladinih organizacija, u četvrtak je posetio Istraživačku stanicu Petnica kod Valjeva i održao sastanak sa rotarijancima iz desetak klubova zapadne Srbije.

– Na početku mandata došao sam u Srbiju da se uverim kako funkcionišu ovdašnji klubovi i kako realizuju svoje humanitarne projekte, posebno one u lokalnim zajednicama – izjavio je Rajzli po dolasku u Petnicu. On će u narednih godinu dana biti na čelu međunarodne organizacije koja ima oko 1,2 miliona članova, organizovanih u više od 30 hiljada klubova u 180 zemalja i posvećena je humanitarnom radu, unapređenju profesija i promociji mira u svetu. Svoj mandat Jan Rajzli je obeležio sloganom „Rotari pravi razliku”.

– Rotari bi trebalo da pravi razliku u svim lokalnim zajednicama svaki dan. Nastojimo da poboljšamo život ljudi, da im pomognemo, ali želimo da se i mi kao rotarijanci promenimo, popravimo – istakao je predsednik Rotari internacionala. Svoju posvećenost zaštiti životne sredine Jan Rajzli je u Petnici i praktično promovisao tako što je sa prijateljima iz Rotarija zasadio tri drveta, što će u ovoj i narednoj godini biti i zadatak svih rotarijanaca u svetu.

Prema rečima Branislava Ranđelovića, guvernera rotarijanskog distrikta D-2483 koji okuplja oko 65 klubova iz Srbije i Crne Gore, pripadnici ove organizacije realizovali su čitav niz humanitarnih projekata u svojim sredinama – pomagali medicinske ustanove, škole, socijalne institucije…

– U ovoj godini nameravamo da najviše aktivnosti usmerimo ka obrazovanju, mladima, školama, studentima, bilo kroz pomoć u rekonstrukciji i opremanju obrazovnih institucija, bilo kroz stipendiranje učenika i studenata – istakao je Ranđelović. I dodao da će se, na drugoj strani, rotarijanci Srbije i Crne Gore posvetiti i globalnim rotari ciljevima koje je novoizabrani predsednik Jan Rajzli locirao u oblasti ekologije i zašitite životne sredine.

Na sastanku sa rotarijancima iz više klubova zapadne i drugih delova Srbije, predsednik Rotarija je, u osvrtu na buduće zadatke, naglasio da kampanja borbe protiv poliomielitisa ostaje u fokusu interesovanja ove organizacije sve do konačnog iskorenjivanja te bolesti u svetu. On je poručio da će posebna pažnja u budućnosti biti posvećena radu u klubovima, partnerstvu Rotarija i drugih organizacija i institucija, obrazovanju, radu sa mladima i pitanjima zaštite životne sredine.

Skupu u Petnici koji je u čast dolaska predsednika RI Jana Rajzlija formalno organizovan kao sastanak Rotari E-kluba Distrikta 2483, osim njegovih članova prisustvovali su i predstavnici rotari, rotarakt i interakt klubova iz Valjeva, Šapca, Loznice, Čačka, Užica, Rume, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Kraljeva, Niša, Beograda… Predsednici rotari klubova su nakon kratkih obraćanja i pozdrava poklonili predsedniku RI zastavice, a novoprimljeni članovi iz nekoliko klubova imali su čast da im značke Rotarija uruči lično Jan Rajzli, prvi čovek Rotari Internacionala.

Podeli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.